V. kongres Svjetske konferencije o ustavnom sudstvu

10. listopada 2022. - predstavnici više od devedeset ustavnih sudova, ustavnih vijeća i drugih najviših sudova koji obavljaju funkcije ustavnog sudovanja iz Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Europe okupili su se na V. kongresu Svjetske konferencije o ustavnom sudstvu održanom od 4. do 7. listopada o.g. na Baliju, Republika Indonezija. Ustavni sud Republike Hrvatske na kongresu su predstavljali predsjednik dr. sc. Miroslav Šeparović i zamjenica predsjednika dr. sc. Snježana Bagić.

S obzirom na oružane sukobe i ljudske patnje uzrokovane ekološkim, zdravstvenim i ekonomskim krizama, koje su plodno tlo za političke i društvene nemire, ovaj je kongres, kroz obradu teme "Ustavni sudovi i mir", bio posvećen ulozi koju ustavni sudovi imaju u mirnom rješavanju sukoba, odnosno održavanju socijalnog mira. Sudionici su na temelju nacionalnih izvješća raspravljali i o izvorima prava, odgovornostima i ograničenjima uloge ustavnih sudova u očuvanju mira, o osnovnim međunarodnim načelima zaštite ljudskih prava i vladavine prava kao preduvjetima za mir, o preventivnoj ulozi sudova te njihovoj neovisnosti.

Prepoznajući ulogu ustavnih sudova i ekvivalentnih institucija u obrani demokracije i vladavine prava, članovi Svjetske konferencije ponovno su potvrdili svoju predanost temeljnim načelima demokracije, vladavine prava i ljudskih prava, koji su u samom središtu te organizacije. Ustavni sud Republike Hrvatske punopravni je član Svjetske konferencije od 2011. godine.