Regionalna konferencija o izboru sudaca ustavnih sudova

5. studenoga 2012. - u Sarajevu je 2. studenoga 2012., u organizaciji Fondacije Centra za javno pravo iz Sarajeva, održan Znanstveni skup i regionalna konferencija o izboru sudaca ustavnih sudova. Na konferenciji su brojni stručnjaci iz područja ustavnog prava država regije (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija) raspravljali o pravnom okviru postupka izbora ustavnih sudaca kojim se jamči izbor osoba sa stručnim iskustvom i odgovarajućim ugledom. Posebna pažnja posvećena je utvrđivanju mjerila kojima bi se onemogućio izbor ustavnih sudaca koji ne mogu donositi politički neovisne odluke kao i kvalifikaciji pojma "pravnik visokog ugleda".

Na skupu je naglašeno da se u postupku izbora ustavnih sudaca ne može u potpunosti eliminirati politički utjecaj, ali da se pritom moraju osigurati pretpostavke za neovisnost i nepristranost ustavnih sudaca kao čuvara ustava.

Kao predstavnik Hrvatske u radu konferencije sudjelovao je dr. sc. Teodor Antić, glavni tajnik Ustavnog suda Republike Hrvatske, koji je prezentirao postupak izbora ustavnih sudaca u Hrvatskoj.