Pripremni sastanak za Konferenciju Europskih ustavnih sudova u Pragu

18. lipnja 2018. - zamjenica predsjednika, dr. sc. Snježana Bagić, sudjelovala je u radu pripremnog sastanaka Kruga predsjednika (Circle of Presidents) Konferencije europskih ustavnih sudova u Pragu.

Na pripremnom sastanku, održanom od 13. do 14. lipnja 2018., članice Konferencije raspravljale su o organizacijskim i financijskim aspektima predstojećeg kongresa, kojeg će organizirati Ustavni sud Češke Republike. Tako je zaključeno da će se VXIII. kongres održati u Pragu od 26. do 29. svibnja 2020. na temu Ljudska prava i temeljne slobode: odnos međunarodnog, transnacionalnog i nacionalnog kataloga u 21. stoljeću. Sastanak je zaključen održavanjem mini-konferencije posvećene 25. obljetnici Ustavnog suda Češke Republike na temu Naši početci - nasljednici Hansa Kelsena.

Konferencija europskih ustavnih sudova, osnovana 1972. godine u Dubrovniku, danas okuplja 41 europski sud ili druge najviše sudove koji obavljaju funkcije ustavnog sudovanja. Udruženje organizira stručne konferencije s ciljem razmjene iskustava o ustavnosudskoj praksi i ustavnosudskoj jurisprudenciji unutar općeg europskog konteksta, a sastaje se u redovitim intervalima od tri godine. Ustavni sud Republike Hrvatske punopravni je član Konferencije od 1993. godine.