Predsjednik Suda EU, prof. Vassilios Skouris, na Ustavnom sudu Republike Hrvatske

20. lipnja 2014. - predsjednica Ustavnog suda, prof. dr. sc. Jasna Omejec, zamjenica predsjednice, dr. sc. Snježana Bagić i sutkinja Slavica Banić održale su zajednički sastanak s predsjednikom Suda Europske Unije, prof. Vassiliosom Skourisom, koji u službenom posjetu Hrvatskoj boravi na poziv predsjednika Hrvatskog sabora. Predsjednik Skouris na sud je došao u pratnji prof. dr. sc. Siniše Rodina, suca Suda EU-a iz Hrvatske i g. Peđe Grbina, predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora.

Predsjednica Omejec uvodno je predsjednika Skourisa upoznala s radom i nadležnostima Ustavnog suda u zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Pri tome je istaknula kako se razvoj jurispurdencije Suda EU pažljivo prati, pogotovo slučajevi koji se bave pitanjima od zajedničkog interesa poput predmeta Križan i drugi (2013.), u kojem je Sud razjasnio opseg diskrecije nacionalnih sudova u postavljanju prethodnih pitanja i koncept suda posljednje instance. Ustavni sud do sada nije došao u poziciju da odlučuje o potrebi postavljanja prethodnog pitanja Sudu EU.

Sugovornici su se osvrnuli i na postupak pristupanja EU Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Naime, Europska je Komisija od Suda EU zatražila mišljenje o nacrtu Ugovora o pristupanju i predsjednik Skouris očekuje da bi taj posao Sud mogao okončati do kraja godine. Na kraju sastanka sucima Ustavnog suda upućen je otvoren poziv dođu u radni posjet Sudu u Luxembourgu.