Posjet Radne skupine UN-a o prisilnim ili nedobrovoljnim nestancima Ustavnom sudu Republike Hrvatske

16. lipnja 2014. - U sklopu regionalnog posjeta koji obuhvaća Srbiju, Crnu Goru i Kosovo Radna skupna Ujedinjenih naroda o prisilnim ili nedobrovoljnim nestancima posjetila je i Hrvatsku. G. Ariel Dulitzky (Argentina, predsjednik), g. Osman El-Hajje (Libanon, potpredsjednik) te dva predstavnika Visoke povjerenice za ljudska prava UN-a (OHCHR) posjetili su danas i Ustavni sud RH gdje su ih primili dr. sc. Snježana Bagić, dopredsjednica Suda, gđa Slavica Banić, sutkinja te suci dr. sc. Miroslav Šeparović i Antun Palarić.

Radna skupina osnovana je 1980. radi pružanja pomoći obiteljima nestalih osoba u rasvjetljavanju sudbine odnosno pronalasku nestalih članova obitelji. Opća skupština UN-a usvojila je 1992. godine Deklaraciju o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka, a Radnoj skupini pripao je nadzor nad napretkom država u vezi s ispunjavanjem obveza proizašlih iz Deklaracije te pružanje pomoći vladama u njezinoj primjeni.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o odnosu Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, pri čemu je istaknuto da se naš sud redovito poziva na praksu Europskog suda i u ustavnosudskim postupcima primjenjuje europske standarde. Na načelnoj razini dotaknuto je i pitanje instituta suđenja u odsutnosti i zastare ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Radna skupina pozdravila je napore koje je Hrvatska uložila u pronalaženje grobnica i zahvalila na produktivnoj suradnji.