7. prosinca 2006. - Ustavni sud Republike Hrvatske obilježio 15. godišnjicu osnivanja

Svečanom akademijom održanom 7. prosinca 2006. godine u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma obilježena je 15. godišnjica osnivanja Ustavnog suda Republike Hrvatske. Dana 7. prosinca 1991. godine stupili su na dužnost suci prvog sastava Ustavnog suda u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj i s radom je otpočeo Ustavni sud konstituiran prema Ustavu Republike Hrvatske od 22. prosinca 1990.g.

Akademiji su bili nazočni najviši državni dužnosnici: predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin te drugi visoki predstavnici zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti kao i članovi diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj te predstavnici akademske zajednice i grada Zagreba.


Prof. Petar Klarić, predsjednik Suda u svom se obraćanju osvrnuo na djelovanje i učinke Suda u ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti, zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda te vladavine prava u cjelini i ukazao na probleme s kojima se Sud svakodnevno susreće u svom radu te izrazio svoje čvrsto uvjerenje da će Ustavni sud "i ubuduće nastaviti putem što potpunijeg ostvarenja najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske."

Govor prof.dr.sc. Petra Klarića, predsjednika Suda.pdf