Svečana akademija u povodu 20. obljetnice Ustava RH, 60. obljetnice Europske konvencije i Dana ljudskih prava održana u Hrvatskom saboru

10. prosinca 2010. - Svečanom akademijom u organizaciji Hrvatskog sabora i Ustavnog suda Republike Hrvatske danas je svečano obilježena 20. obljetnica donošenja Ustava Republike Hrvatske, 60. obljetnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe te 60. Dan ljudskih prava. Predstavnicima hrvatske, političke, sudbene, crkvene i društvene vlasti i diplomatskog zbora zajednice obratili su se Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskog sabora, dr.sc. Mario Jelušić, prof.dr.sc. Davor Krapac i predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske prof.dr.sc. Jasna Omejec.

Predsjednica Omejec zaključila je Svečanu akademiju sljedećom porukom: "Djetinjstvo i rana mladost ove države su iza nas. Hrvatska postupno sazrijeva i na putu je da osigura pretpostavke za razvitak demokratskog društva utemeljenog na vladavini prava i istinskom poštivanju ljudskih prava. Neka nas na tom putu punom prepreka vodi naš Ustav, a temeljne vrednote ustavnog poretka koje su u njega ugrađene neka budu svjetionici koji će i u najtežim olujama svijetliti punim sjajem, dajući nam snagu da ustrajemo, pružajući nam oslonac i usmjeravajući nas u našem djelovanju i našim odlukama."

U završnom dijelu akademije predstavljen je i Zbornik izabranih odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojem je objavljeno 190 izabranih odluka od 1996. do konca 2009., razvrstanih prema glavnim nadležnostima Ustavnog suda i opremljenim prema suvremenim zahtjevima dostupnosti i transparentnosti pravnih tekstova.