Službeni i radni posjet Saveznom ustavnom sudu Njemačke

20. svibnja 2013. - na poziv predsjednika Saveznog ustavnog suda Savezne Republike Njemačke prof. dr. Andreasa Voßkuhlea, četveročlano izaslanstvo Ustavnog suda Republike Hrvatske, na čelu s predsjednicom prof. dr. sc. Jasnom Omejec, boravilo je od 15. do 17. svibnja 2013. u uzvratnom radnom i službenom posjetu tom sudu u Karlsruheu, SR Njemačka.

Suci hrvatskog i njemačkog Ustavnog suda održali su dvije odvojene radne sjednice na kojima su, između ostalog, raspravljali o izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava i nužnosti dijaloga između nacionalnih ustavnih sudova i Europskog suda za ljudska prava te o preliminarnom postupku Suda Europske unije i ulozi ustavnih sudova u tom postupku. Razgovori su nadalje obuhvatili postupke  sporazumijevanja stranaka u suvremenom kaznenom postupku, a kroz predstavljanje najvažnijih recentnih odluka suci su razmijenili iskustva i stajališta proizišla iz hrvatske i njemačke ustavnosudske  prakse.

Predsjednicu Omejec, zamjenicu predsjednice Snježanu Bagić, sutkinju Slavicu Banić te suca Davora Krapca u sklopu posjeta primio je gradonačelnik grada Speyera, gospodin Hansjörg Eger. Radnom susretu sudaca dvaju ustavnih sudova prisustvovao je i Nj.E. Dr. Miro Kovač, veleposlanik Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj.