Međunarodni kongres europskog i komparativnog ustavnog prava i Svjetski kongres prava, New York

24. srpnja 2023. - na poziv prof. Rainera Arnolda s njemačkog Sveučilišta Regensburg, predsjednik, dr. Miroslav Šeparović, i zamjenica predsjednika, dr. sc. Snježana Bagić, sudjelovali su u radu 13. Međunarodnog kongresa europskog i komparativnog ustavnog prava te Svjetskog kongresa prava održanih od 19. do 21. srpnja o.g. u New Yorku. Organizator je i ove godine bilo Svjetsko udruženje pravnika (WJA), osnovano 1963. godine kao slobodan i otvoren forum za suradnju sudaca, pravnika, profesora prava i drugih stručnjaka iz cijelog svijeta te jačanje i širenje vladavine prava.

Sudionici ovogodišnjeg skupa, predsjednici i suci ustavnih i vrhovnih sudova, međunarodno priznati stručnjaci iz brojnih zemalja, globalni lideri, odvjetnici i drugi eksperti, raspravljali su kroz paralelne okrugle stolove o ostvarivanju mira kroz pravo. Na panelu o slobodi govora u digitalno doba, predsjednik dr. sc. Šeparović govorio je o hrvatskim iskustvima na tu temu, osvrnuvši se na izazove koje hrvatski Ustavni sud susreće u pronalaženju načina zaštite i promicanja slobode izražavanja s jedne strane, i zaštite svih onih koji su u digitalnom prostoru izloženi povredama ljudskih prava, s druge strane.

Na ceremoniji zatvaranja u sjedištu Ujedinjenih naroda, španjolski Kralj Filip VI dodijelio je Europskoj komisiji i predsjednici Ursuli von den Leyen WJA nagradu za doprinos miru i slobodi u svijetu. Tu nagradu dobili su i Winston Churchil, Nelson Mendela, španjolski Kralj Filip VI te Ruth Bader Ginsburg.